Москов: Дневната доза ракия на някои хора е повече от здравната им осигуровка

Москов: Дневната доза ракия на някои хора е повече от здравната им осигуровка
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ако дневната доза ракия на някой човек струва повече от здравната му осигуровка – 16,80 лева на месец, и той реши да пие, вместо да си плаща за здраве, то той е направил своя избор и не бива да вини системата”. Това заяви  министърът на здравеопазването Петър Москов в ефира на Нова телевизия.

По думите му здравната системата трябва да се финансира, за да можем всички ние – без значение дали сме бедни, или богати, да я ползваме, когато имаме нужда.

Министърът коментира редица критики, отправени към него, във връзка със здравната реформа. Той разясни и изказването си, че линейките, които влизат в гетата, трябва да са придружени от полицейски патрул.

„Преди да е влязъл закона в гетата, няма начин там да влязат здравеопазването и образованието”, категоричен бе Москов.

Той подчерта, че основните стъпки, които ще бъдат предприети за промяна на здравната система, са три: разделянето на здравните пакети на основен и допълнителен; изваждане на редица дейности от болничната и доболничната помощ и точен отчет за това къде отиват парите, които пациентите плащат на Националната здравно-осигурителна каса.

Москов определи преговорите между държавата, касата и Българския лекарски съюз като „котка в чувал”, защото не ставало ясно защо дадена услуга струва определена сума и защо периодично се налагат увеличения на цените.

Министърът прие с учудване и усмивка готвения срещу него бунт от "Столипиново". Вчера (19 юни) стана ясно, че жители на квартала ще се съберат на 26 юни на мирен протест. Според организаторите на протеста, изказванията на Москов били ксенофобски.

#Петър Москов #здравна осигуровка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници