ЕК посочи проблемите на системата в Македония

ЕК посочи проблемите на системата в Македония
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия (ЕК) направи оценка на системата в Македония и открои проблемните области. Според Брюксел югозападната ни съседка трябва да поработи, за да гарантира "правовата система, деполитизация на публичната администрация, свободата на словото и реформи на изборния закон".

Официален Брюксел изтъква, че контрола и провеждането на всички приоритети на реформата ще се осъществяват посредством контакти на всички отговорни извършители. Сред реформаторските приоритети са още междуетническите отношения и ръководството на икономиката (включително управлението на държавните финанси).

Тези приоритети трябва да се отчитат във връзка с подетапните "препоръки на високопоставени експерти" за върховенство на закона във връзка със следенето на комуникациите, които бяха огласени през пролетта и всички те трябва да се осъществят напълно.

По-конкретно в областта на върховенството на закона и правосъдието от ЕК изискват деполитизиране на процеса по назначаване и развитие на съдии и прокурори и не само на теория, а въз основа на прозрачни, обективни и основаващи се на заслуги критерии, които ще бъдат приемани при прозрачни и открити действия. Брюксел изисква да бъдат отстранени системните елементи за дисциплина на съдиите, което в момента влияе върху независимостта на правосъдието и законодателството. Настоява се и за активизиране на действията от страна на Съдебния съвет и висшите съдилища за защита на съдиите от посегателство на тяхната независимост , което може да се направи чрез подобряване на комуникационната стратегия и чрез действия по оплаквания за създаване на пречки и оказване на натиск.

Брюксел предлага спешни изборни реформи, като според препоръките, те трябва да бъдат извършени въз основа на препоръките на ОССЕ и Венецианската комисия, включващи и увеличаване обема и възможностите да подаване на оплаквания и присъди, с което да се осигури ясно разделение между държавата и политическите партии и да се осигури двупартийно присъствие в изборните органи на всички нива.

Също така се настоява за ревизиране на избирателните списъци в съответствие с препоръките на ОССЕ и преценка на точността и обхватността за регистриране на гласоподаватели, особено що се отнася до възможното двойно гласуване, като гласоподавателите бъдат регистрирани с детайли от личната карта и паспортът и адресите на голям брой регистрирани гласоподаватели. Изисква се очертаване на областите за потенциално подобряване на точността на избирателните списъци, както и подобряване на точността на избирателния списък.

ЕК изисква и осъществяване на препоръките на комитета за разследване от 2013 г. във връзка с подобряване функционирането на парламента. В края на препоръките, свързани с политическата дейност в Македония Брюксел обръща внимание и на медиите и свободата на словото. При това се препоръчва "осигуряване на материална подкрепа и организация, обучение и професионални реформи в рамките на общественото обслужване с радиоразпространение". С това се цели решаване на редовно отправяни критики в миналото във връзка с недостатъчна политическа независимост и липса на балансирано информиране, както и да бъде осигурено информационно и висококачествено съдържание.

Що се отнася до отразяване дейността на правителството Брюксел изисква налагане на строги правила това да се прави въз основа на прозрачни, обективни и недискриминиращи критерии. Също така трябва да бъде осигурена пълна прозрачност при отразяване дейността на правителството (не само за харченето на държавни средства).

Що се отнася до достъпа до информация, ЕК твърди, че трябва да се имат предвид основните спънки, с които журналистите се сблъскват при сдобиването с информация от явен характер (например несправянето на съответните органи с осигуряването на отговори на искания за информация, неоправдано прекомерното използване на определението "секретни документи", които на практика не са такива).

По един от болните за Македония въпроси – клеветата, ЕК изисква от Македония за да бъде намален броят на случаите в съдебната система, да бъде преразгледано законодателството. Също така е наложително преразглеждането на процедурните правила, за да бъдат изключени маловажните случаи и да се увеличи употребата на посредничество за тяхното разрешаване.

Все пак ЕК приветства резултатите от вчерашната лидерска среща в Република Македония, в която участваха премиера Никола Груевски (ВМРО-ДПМНЕ), Зоран Заев (СДСМ), Али Ахмети (ДСИ) и Мендух Тачи от ДПА.

Четиримата лидери се договориха за нова среща на 29-ти юни и се ангажираха да изпълнят постигнатото споразумение от 2-ри юни, което предвижда и провеждане на предсрочни избори през април 2016 година.

#ЕК #Брюксел #Македония

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници