Кунева иска отчет на всеки 10 дни за борбата с изборния туризъм

Кунева иска отчет на всеки 10 дни за борбата с изборния туризъм
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министри, кметовете и областните управители да подходят отговорно към проблема с изборния туризъм и да заличават служебно адресните регистрации, направени в нарушение на закона, препоръчаха от Движение България на гражданите  в събота. Изявлението беше направено от председателя на партията Меглена Кунева в Добрич, където се провежда Националният съвет на движението.

Основната тема на Съвета е подготовката на предстоящите местни избори, включително и номинациите на партията за кметове и общински съветници.

Във връзка с изнесените от ГРАО данни за зачестилите фалшиви адресни регистрации от ДБГ смятат, че е редно отговорните институции на всеки 10 дни да оповестяват публично докъде е стигнал процесът.

Меглена Кунева цитира данни за Аврен, където при 7 хиляди души население, жителите са се увеличили с 12 % през периода май-ноември 2014, т.е. регистрирани са около 900 нови обитатели на населеното място. За година техният брой е 1500 души.

По думите на Кунева е недопустимо да има нарастване с 278% на новите адресни регистрации. Тя добави, че във Ветрино при 5 хиляди души население, увеличението е с 270 души, т.е. около 3 пъти повече в сравнение с миналия 6-месечен период. Във Вълчи дол, при 10 хиляди души население, увеличението е 5 пъти в сравнение с предходния 6-месечен период, т.е. записани са 470 нови жители.

Найден Зеленогорски добави, че е внесен законопроект на Реформаторския блок и Патриотичния фронт за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация, който да позволи служебно заличаване на незаконните адресни регистрации, както ида се завишат глобите към кметове и кметски наместници, които позволяват твърде много хора да се регистрират на един адрес. Надяваме се промените да бъдат гласувани и на второ четене, за да спрем изборния туризъм, каза още Зеленогорски.

#Меглена Кунева #Найден Зеленогорски #Добрич #ДБГ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници