Лондон скочи срещу икономиите на Камерън

Лондон скочи срещу икономиите на Камерън
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Стотици хиляди протестиращи в Лондон, включително звезди от шоубизнеса и политици, скочиха срещу политиката на икономии на управляващата Консервативна партия. Автобуси от цялата страна още от рано в събота сутринта караха участници в протеста, съобщават агенциите. Шествието тръгна от сградата на националната банка и стигна до района на парламента в Уестминстър, където бе заплануван протестният митинг. Според организаторите над 250 хиляди души участват в протеста. За момента полицията не дава своя цифра.

Демонстрацията надхвърли и най-смелите ни очаквания, коментират от движение „Народна Асамблея против политиката на икономии", които са организатори на протеста. Според тях днешният ден е начало на масово движение против икономиите, което е готово да иска оттегляне на правителството.

Списъкът с искания е дълъг, коментират наблюдателите. Той засяга планираните съкращения в социалната сфера и свързваните с това притеснения, че училища, болници и социални служби няма да могат да обслужват както трябва населението. Протестът е и срещу миграционната политика на кабинета.

Сред издигнатите лозунги са - „Къщи, а не ракети Trident", „Спасете здравеопазването ни", „Дайте на майките издръжка". Има и антивоенни лозунги, тъй като към протеста се присъединяват и няколко антивоенни групи, сред които коалиция „Спрете войната" и кампанията „За ядрено разоръжаване".

Сред демонстрантите са лидерът на пожарникарския профсъюз Мат Рек, кандидадът за лидер на лейбъристите Джеръми Корбин, както и ключовата фигура от Шин Фейн Мартин Макгинес.

Има и редица политици от чужбина, сред които Марина Прентулис от управляващата гръцка партия Сириза, която коментира пред медиите - „Ние заплатихме с кръвта си политиката на икономии. Гръцкото правителство както от политическа, така и от морална гледна точка е длъжно да сложи край на подобна политика, довела Гърция до хуманитарна криза".

#Лондон #Великобритания #протест #Англия #партия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници