Кунева: Грешно е да се подценява присъствието на България и Румъния в Шенген

Кунева: Грешно е да се подценява присъствието на България и Румъния в Шенген
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Грешно е да се подценява присъствието на България и Румъния в Шенген. Това стана ясно от думите на вицепремиера Меглена Кунева. "Смятам, че да се подценява присъствието на България и Румъния в Шенген в момента е изключително нездравословно", посочи тя и определи подобно поведение като "грешна политика".

"Това означава, че България и Румъния без никакъв повод са осъдени да бъдат втора категория държави по отношение на сигурността. Защото ние не сме избрали да бъдем извън шенгенското пространство точно обратното, ние сме избрали да бъдем част от шенгенското пространство, цялата политика цялата финансова възможност на страната, цялото обучение всичко е насочено да бъдем част от шенгенското пространство, и когато това не е факт, страда нашата система, но страда и цялата европейска система за сигурност", заяви Кунева.

Тя участва в старта на проект за противодействие на трафика на хора на фондация Европейски институт, финансиран от норвежкия финансов механизъм. Вицепремиерът посочи, че проектът има и за цел да засили допълнително шенгенското сътрудничество между българските служители и техните колеги от шенгенското пространство, което е изключително важно за страната. Наред с много други хора в България, включително и политици за мен това е кауза, заяви Кунева.

Помощта навреме е два пъти помощ посочи тя и добави, че точно това в момента прави норвежкото правителство. Това е моментът, в който България наистина се нуждае от такава помощ. "Ние ще увеличим многократно ефекта от това, което се прави конкретно за страната, защото през България много други страни ще получат шанса да осъществят по-добре своята превенция, да са по-добре информирани и в последна смета хората да намерят закрила, да намерят обратно домът си", каза тя.

Вицепремиерът припомни, че за жертвите на трафик на хора България се явява една от основните страни по произход в рамките Европейския съюз. В ЕС има над 30 000 регистрирани жертви на трафик само за периода 2010 – 2012г., каза Камелия Димитрова, секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора. Тя отбеляза, че по-голяма част т жертвите остават неидентифицирани, около 80% от регистрираните жертви са жени, над 80% са лица над 18 години. "Ежегодно около 500 – 550 български граждани са на трафик", заяви Димитрова. Стана ясно, че все още и основата причина за попадане в трафик са социално-икономически. За миналата година има 92 присъди за трафик на хора като преобладават условните присъди – те са над 60%.

#Меглена Кунева #Шенген

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници