Как на практика функционира нашият свят

Как на практика функционира нашият свят
Донела /Дана/ Медоус
A A+ A++ A

Да се научиш да мислиш системно сега е част от променената грамотност. Това е мнението на създателя и президента на "Решения за естествен капитализъм" Хънтър Лъвинс. Той смята, че всеки, който си е поставил за цел да ръководи успешна компания, трябва да се запознае с труда на Донела /Дана/ Медоус "Системното мислене".

Книгата вече е на разположение на българските читатели, преведена и подготвена за печат от издателство "Книжен тигър" под редакцията на  Диана Райт.

За авторката е посочено, че е жена, чийто пионерски труд от 70-те години все още е на първите страници в новините. "Донела Медоус беше учен, автор, учител и фермер, възприемана като човек, изпреварил времето си. Тя бе една от водещите системни аналитици, носителка на наградата Макартър и номинирана за Пулицър за дългогодишната си вестникарска колонка. Почина неочаквано през 2001 г., когато почти беше завършила "Системното мислене".

В книгата са описани възможностите и предимствата на системния подход, показано е как може да се използва системното мислене в съвременния свят. Изброени са системните архетипи (в това число и системните капани) и техните характерни признаци.

Многобройните примери за съществуващи системи са съпроводени от анализ на тяхната ефективност и на начините за промяна на поведението им. Отделните глави са посветени на прогнозируемото и непрогнозируемото поведение на системите, на системния подход към анализирането на структурата им, на търсенето на точки на въздействие за постигане на желаното поведение на системите.

Книгата е научно-популярна и има интердисциплинарен характер, предназначена е за ученици от последните класове, студенти, преподаватели, предприемачи, управленци, икономисти, маркетолози и за всички, които се интересуват от въпросите на устойчивото развитие, икономиката, екологията, имитационното моделиране и междинни области на познанието.

Този ясен, забавен за четене синтез ще помогне на читателите да вникнат и да разберат как на практика функционира нашият сложен свят, отбелязва Еймъри Лъвинс, председател и научен ръководител на Института за Скалистите планини.

И още едно мнение, на основателя и президент на Института за политиката за Земята Лестър Браун: "Когато прочетох "Системното мислене",  си спомних за огромната пропаст между системните мислители и политиците. Ако тази книга помогне за запълването й, това ще бъде най-големият принос на Дана".

 

#Дана

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници