Димитър Делчев: Съдебната реформа не е смяна на кадри, а на принципи

Димитър Делчев: Съдебната реформа не е смяна на кадри, а на принципи
A A+ A++ A

Промените в Конституцията и Закона за съдебната власт ще доведат до укрепване на независимостта на съдебната власт, коментира Димитър Делчев, секретар на Парламентарната група на Реформаторския блок, член на правната и вътрешна комисия.

ДПС има да връща данък към обществото, който са поели с гласуването на Стратегията за съдебна реформа. Позицията не може да се сменя на посоки, затова ДПС и АБВ трябва да преосмислят как ще гласуват.

За жалост до сега сме виждали много опити за намеса в съдебната власт и с тези промени целим да спрем тази възможност.

Промените в Конституцията не казват кой трябва да се сменя или не, това е принципен документ, в който са заложени основните начала на българското законодателство, затова всякакви аргументи, че целта са някакви кадрови промени, са неоснователни и се използват опозицията, която не предлага други промени.

Не трябва да се фокусираме върху хората в системата, а да сменим правилата. Има хора, които по някакъв начин представляват статуквото в съдебната власт и това трябва да спре. Провеждането на конкурс при ясни и прозрачни правила за избор на магистрати е началото за това. Ако този избор почива на обективни промени, това ще увеличи независимостта на съдебната власт.

Коментарът на депутата Димитър Делчев бе направен в студиото на БНТ.

#Димитър Делчев #Делчев #съдебната реформа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници