Авторката на "Да убиеш присмехулник" издава трета книга?

Авторката на "Да убиеш присмехулник" издава трета книга?
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Авторката на класическия роман "Да убиеш присмехулник" вероятно готви трета книга. Вторият роман на Харпър Ли – „Go Set a Watchman” вече завладя англоезичния книжен пазар. Тълпи от читатели се редят на опашка пред книжарниците във Великобритания и САЩ, съобщи Би Би Си. Първоначалният тираж на романа в САЩ е два милиона копия. Заглавието ще се разпространява в 70 страни. Тоня Картър – адвокат на Лий, съобщи не по-малко вълнуваща новина – че е възможно Лий да е написала и трета книга, пише flavorwire.com.

Картър, протеже на сестрата на Харпър Ли, Алис, твърди, че е попаднала случайно на ръкописа на „Go Set a Watchman” през 2014 г. Сега тя повтаря версията си за „Wall Street Journal” – този път, отново случайно, е попаднала на колет с ръкопис, изпратен от издателите на писателката до Алис през 1961 г. Картър уточнява, че е твърде възможно да става въпрос за чернова на „Да убиеш присмехулник” или „Go Set a Watchman”.

Възможно било обаче и да е роман, чието действие се развива между двете издания. Издателите на Ли преди време споделиха, че първоначално тя е замисляла трилогия. Първа част „Да убиеш присмехулник”, трета „Go Set a Watchman”, но второто заглавие така и не било написано. Версията има логика заради рязката промяна в поведението на ключовия герой Атикус Финч, който се превръща от защитник на правдата в класическия роман, до сприхав расист в новото заглавие.

Информацията противоречи на тази на биографа Чарлс Шийлдс, който публикува „Mockingbird” през 2006 г. В книгата той пише, че през 1957 г. писателката е дала на агента си ръкопис на разказ, „The Cat’s Meow”, както и първите 50 страници от романа „Go Set a Watchman” . Изглежда Картър не е чела биографията на Шийлдс. В противен случай, тя отдавна щеше да знае за съществуването на „Go Set a Watchman”.

Биографът пише още, че Ли е дала на агента си, Морис Крейн, 111 страници от роман със заглавие „The Long Goodbye”. Той споменава също така и за телефонно обаждане на Крейн дни по-късно, в което той казва на авторката, че издателите й искат да разговарят с нея относно развитието на героя Атикус Финч. Според най-авторитетната, макар и неофициална биография на Харпър Ли, междинният роман най-вероятно е със заглавие „The Long Goodbye”. Дали той е бил завършен и дали Тоня Картър е попаднала на ръкописа, засега няма еднозначен отговор.

#Харпър Ли #Да убиеш присмехулник

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници