3 млрд. евро струва на Гърция триседмичната банкова ваканция

3 млрд. евро струва на Гърция триседмичната банкова ваканция
A A+ A++ A

Гръцкото правителство потвърди, че в понеделник банковата система отново ще заработи. Ограниченията за теглене на авоари от личните влогове обаче остават.

В указа, който отменя банковата ваканция, е посочен нов кумулативен седмичен лимит за теглене на средства до 420 евро, при което се запазва и ограничението от 60 евро на ден.

За да облекчи гърците, които учат в чужбина, правителството разрешава и прехвърлянето зад граница до 5000 евро на тримесечие. В същото време хората, които получават здравни услуги в чужбина ще имат достъп до 2000 евро в брой.

Запазват се мерките за капиталов контрол, включително блокиране на капиталови трансфери и забрана за отваряне на нови сметки и за добавяне на нови вложители по съществуващи такива.

С указа се позволява на Гръцката централна банка да ограничава количеството пари в брой в евро или друга валута, което напуска страната. Новите стойности на данъците върху продажбите, договорени между Атина и международните й кредитори, също влизат в сила в понеделник.

Затварянето на банките беше постановено на 29 юни, след като правителството на премиера Алексис Ципрас свика референдум за или против исканията на кредиторите за нови мерки за съкращения. Те бяха отхвърлени от избирателите с 61%. Триседмичното затваряне струва на страната близо 3 млрд. евро, без да се смятат загубите от туристически приходи, пише гръцкият в. "Катимерини".

#Гърция #банки #капиталови трансфери

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници