Приключи съборът в Рожен, 350 000 души са го посетили

Приключи съборът в Рожен, 350 000 души са го посетили
Снимка: bnr.bg
A A+ A++ A

Общо около 350 000 души са посетили тридневния събор на Рожен. Това съобщи директорът на Сдружение „Рожен – Наследство в бъдещето” Симеон Караколев, цитиран от „Фокус”.

Хиляди посетители от цяла България се стекоха в Родопите, за да се насладят на народната музика. Три дни родопски гайди огласяха планината.

Съборът приключи с награждаване на участниците, които се надпяваха и надиграваха на сцените, разположени на поляните. Зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева закри официално фолклорната програма.

В последния ден на събора посетителите наблюдаваха шоуто на „Багатур”, в което бяха показани бойни похвати с характерни оръжия, с коне, стрелба с лък, опитаха от приготвения от Ути Бъчваров курбан, както и да наблюдават демонстрациите по народни борби.

Всички участници и хората дошли от цяла България и чужбина си пожелаха догодина на същото място да се видят пак, а съборът да е още по голям

Световноизвестната продуцентска компания IMS PRODUCTIONS изпрати специален свой екип да снима Роженския събор. Англичаните са заинтригувани от богатата програма на традиционни български демонстрации и надпревари, характерни само за нашата страна.

Продуцентът Родри Евънс и операторът Андрю Мот в продължение на 5 дни са в Родопите, за да отразят уникалния български фестивал на народното творчество, животновъдството и занаятите. Те снимаха състезанията по ръчно стрижба на овце, ръчното доене на овце, народните борби, нестинарството, изложението на овчарските кучета, демонстрациите на бойни умения, ревютата на автентични носии и надпяванията.

През 1898 г. отец Ангел Инджов, свещеник в с. Соколовци, пръв дава идея за общ събор по тези земи, като призовава енориашите си да почетат всички светии на роженските параклиси в деня на Св. Пантелеймон - 27 юли. Рожен се превръща в място, където веднъж в годината близки, роднини и приятели могат да споделят болка и радост. Неусетно поколенията превръщат тези сбирки в традиция, организирайки родови и дружески срещи на родопчани – не само населяващи околността, но и изселени във вътрешността на страната.

#Рожен #събор #гайди

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници