Гърция каза "да" и на втория пакет от икономически мерки

Гърция каза "да" и на втория пакет от икономически мерки
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Гръцкият парламент каза "да" и на втория пакет от икономически мерки. Тези реформи бяха поставени като условия от международните кредитори за продължаване на помощта за Гърция.

"За" промените гласува и бившият финансов министър Янис Варуфакис. Новият пакет бе приет с гласовете на 230 депутати. Против бяха 63-ма народни представители. Дебатите започнаха в 23:00 часа и продължиха над 5 часа.

Лидерът на опозицията Евангелос Меимаракис каза, че неговата група ще подкрепи програмата за реформи на управляващата партия на премиера Ципрас Сириза. Той обаче подчерта, че "това управление е коствало много скъпо на страната".

Законодателните промени ще позволят да започнат веднага преговорите с международните кредитори за третата спасителна програма за 86 млрд. евро. Точно преди седмица - на 16 юни, парламентът в Атина прие първия пакет реформи, с което бе променено данъчното законодателство.

Приетите законодателни промени са в областта на гражданско-процесуалния кодекс, закона при продажбата на търг на недвижими имоти на длъжници по ипотечни кредити, както и интегриране в гръцкото законодателство на директивите на ЕС за стабилизиране на финансовите институции в южната ни съседка.

Късно снощи десетки хиляди гърци в различни градове на страната се включиха в протестите срещу новите икономически мерки, които парламентът прие. Протестите бяха организирани от леви и синдикални формации. Само в Атина на площад Синтагма се събраха около 10 000 души.

В началото на седмица след триседмична банкова ваканция банките в страната отново отвориха врати.

"Отварянето на гръцките банки позволи и на съседните страни да си отдъхнат. България, Румъния, Македония, Сърбия и Албания, бяха на предната линия за риск от разпространение на гръцките финансови неволи", пише по този повод в. "Файненшъл таймс" и припомня, че гръцките банки притежават над 20% от банковите активи в България и Македония и около 10% в останалите балкански държави

#Гърция #промени #реформи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници