Фондове за преструктуриране на банки и инвестиционни посредници се създават със закон

Фондове за преструктуриране на банки и инвестиционни посредници се създават със закон
A A+ A++ A

Създава се фонд за преструктуриране на банки и фонд за преструктуриране на инвестиционни посредници с цел финансиране прилагането на инструментите и правомощията за преструктурирането им. Това предвижда приетият на второ четене от парламента Закон за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници.

Когато при извършване на действие по преструктуриране органът за това - БНБ или КФН, е прехвърлил част от правата, активите и задълженията на институцията в режим на преструктуриране, акционерите и кредиторите, чиито вземания не са били прехвърлени, получават за тях най-малко това, което биха получили, ако спрямо институцията би било открито производство по несъстоятелност към датата на вземане на решението.

Законодателят записа БНБ като органа за преструктуриране на кредитни институции, а КФН - за инвестиционни посредници.

Когато органът за преструктуриране е приложил инструмента за споделяне на загуби, акционерите и кредиторите, чиито вземания са били обезценени или преобразувани в собствен капитал, не трябва да понасят по-големи загуби от тези, които биха понесли, ако спрямо институцията би било открито производство по несъстоятелност към датата на вземане на решението.

За своите решения БНБ и КФН трябва незабавно да информират министъра на финансите. Институция, която не е част от група, подлежаща на консолидиран надзор, изготвя и поддържа план с действия и мерки за възстановяване на финансовото си състояние при възникване на значителни финансови затруднения.

Планът подлежи на проверка в рамките на шест месеца от представянето.

Въз основа на уведомление и на оценката на БНБ относно възможностите за преструктуриране министърът на финансите, след консултации с УС на БНБ, може да отправи мотивирано предложение до Министерския съвет за решение за прилагане на държавните инструменти за финансова стабилизация при спазване на правилата за държавните помощи и, ако прилагането на мерките, не би било достатъчно за избягване на значителни неблагоприятни последици за финансовата стабилност.

На свой ред правителството решава каква да е сумата, с която държавата ще участва в капитала на банката в режим на преструктуриране.

#банки #преструктуриране

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници