Второ огнище на антракс е открито във варненско село

Второ огнище на антракс е открито във варненско село
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Огнище на антракс е открито и във варненското село Бозвелийско. Това е второто огнище на антракс, регистрирано в областта. 

В село Бозвелийско е регистрирана починала овца, като лабораторните проби са доказали заболяването антракс, предаде "Фокус".

Първото огнище на антракс бе открито в село Млада гвардия, където заради заболяването почина 53-годишен мъж, както и три животни от населеното място.

Във вторник е проведено заседание на Кризисния щаб, на което са били набелязани съответните мерки. Починалото животно е било от стадо, отглеждано от мъж на 35 години от село Бозвелийско. Той за момента се чувства добре, съобщи д-р Дочка Михайлова, изпълняваща длъжността началник на Регионалната здравна инспекция във Варна.

Наложена е карантина на селото, а за заболяването антракс са ваксинирани над 500 животни, за да изградят имунитет.

Частичната карантина в село Млада гвардия заради случаите на антракс остава в сила. На този етап животните се пускат на паша, но не могат да бъдат търгувани и транспортирани в други райони на страната. В момента обстановката в селището е спокойна, поставените ваксини на над 550 животни са довели до необходимия имунитет, а инкубационният период на антракса е преминал.

#огнище #антракс #Бозвелийско

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници