"Резиденция Баба" връща живота в обезлюдяващите села

"Резиденция Баба" връща живота в обезлюдяващите села
Снимка: "Фабрика за идеи"
A A+ A++ A

Четири седмици след началото на Резиденция Баба - инициатива на „Фабрика за идеи“, осемнадесет български младежи, от различни краища на България могат да се похвалят с нови знания и умения, придобити от контакта им с възрастните хора на място, а местните хора - с десетки инициативи на местно ниво, които вляха свежа кръв в общностите във всяко едно от селата: Джурково, Дряново, Манастир и Югово – всички в района на град Лъки.

Целта на взаимодействието между младежите и местните по време на престоя в Родопите е разработването на иновативна идея за продукт или услуга, които да привлекат интерес към селата и да решават негови социални, икономически, екологични или други проблеми.

Кулминация от едномесечния престой в селата са четирите събития в Манастир, Дряново, Югово и Джурково, които младежите организират съвместно с местните жители и канят всички приятели на Родопите да се включат в празненствата, които ще започнат от 13-ти август – в село Югово, ще продължат на 14-ти в село Дрянво и ще завършат на 15-ти август със традиционните събори на село Манастир и село Джурково.

За месеца, който прекараха в местни домакинства осемнадесетте градски младежи участваха в почистване и обновяване на храмове, кметства, общностни пространства и екопътеки, готвиха, традиционни родопски манджи, гониха и прибираха загубени овце, косиха, доиха, предоха вълна, правиха сирене и ръчен кашкавал, събираха билки и т.н.

Младежите се докоснаха и до традиционни, но изчезващи техники като тъкане, плетене на традиционни за региона накити и множество обреди и обичаи. Сред рецептите, които изпробваха и научиха са родопските клинове, ушмар, колаци на сач, тенурки "с масло мазани и със шекер росени" и типичния родоспки качамак.

Междувременно участниците в Резиденция баба събраха и огромно количество истории, песни, легенди и знания за обреди и традиции. Богатият материал ще бъде използван в бъдещата им работа за популяризирането на нематериалната култура в родопските села и всичко онова, което губим като традиционна култура в следствие на тенденцията за обезлюдяване на българското село.

#Резиденция Баба #села #Родопи #Джурково #Дряново #манастир #Лъки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »