Енергийният холдинг тегли кредит, за да се разплати с американските централи

Енергийният холдинг тегли кредит, за да се разплати с американските централи
A A+ A++ A

Българският енергиен холдинг подготвя документите за избор на банка или банки, които да осигурят кредитния ресурс, необходим за издължаване на Националната електрическа компания към американските централи в Маришкия басейн.

До 27 август документите трябва са да готови и обявата ще бъде публикувана на сайта на БЕХ, така че максимално бързо да бъде привлечен кредитен ресурс. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова, цитирана от БГНЕС.

Договорите с двете американски централи предвиждат намаление на цената за разполагаемост, което ще спести 96 млн. лева общо за двете централи годишно, или в рамките на оставащия срок от договора ще се спестят близо 1 млрд. лева, коментира енергийният министър. "Това са параметрите и те ще влязат в сила, когато НЕК се разплати с двете американски централи", каза тя.

Средствата за това разплащане ще бъдат осигурени чрез заем, който БЕХ ще изтегли в най-скоро време, стана ясно от думите й. "До 1 август НЕК изчакваше решението на КЕВР - това е ценовото решение, което определя параметрите на приходите и разходите на НЕК, тъй като кредитът ще бъде изтеглен от БЕХ, но платецът трябва да бъде НЕК. Поради тази причина трябваше да се изчакаме. Трябваше да изчакаме и да приключат преговорите с "Контур Глобал", които продължиха малко повече от предвиденото", обясни Петкова.

В момента БЕХ подготвя документите за обявата за избор на банка или банки, като трябва да я публикува на сайта си до 27 август, посочи тя.

Задълженията на НЕК към американските централи към момента са малко по-малко от 900 млн. лева, посочи Петкова.

#Българският енергиен холдинг

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници