Тайландските власти задържаха французин за атентата в Банкок

Тайландските власти задържаха французин за атентата в Банкок
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Французин е задържан на банкокското летище по подозрение за съучастие в терористичния акт от 17 август, съобщават световните информационни медии. Мъжът бил задържан от туристическата полиция, след като не успял да се качи на редовен полет за Лондон, тъй като паспортът му се оказал повреден от влага. Външността му много напомняла на външността на предполагаемия извършител на атентата, отнел живота на 20 души. Освен това на двете му ръце имало превръзки, което също съвпадало с ориентировъчните белези.

Мъжът бил задържан временно до изясняване на всички обстоятелства. Разпитва го специална следствена група, създадена за разследване на взрива в Банкок.

По-рано днес полицията в Банкок разпространи фоторобот на предполагаемия извършител. На снимката е изобразен мъж с очила на средна възраст. Засега не е известно дали е гражданин на Тайланд.

За информация за местоположението на атентатора е обявена награда от 28,5 хиляди долара.
Премиерът на Тайланд Прают Чан-оча призова днес извършителите на терористичния акт да се предадат "заради собствената си безопасност", тъй като може да бъдат убити от организаторите на престъплението, за да се заметат следите.

"Ако искат да останат живи, трябва да се предадат. Властите могат да гарантират безопасността им", каза генерал Чан-оча.

Премиерът опроверга съобщенията в някои медии, че зад атентата може да стоят уйгурски бойци, които отмъщават за неотдавнашното депортиране на техни съграждани от Тайланд в КНР и Турция. "Те щяха да поемат отговорността, ако беше така", предположи генералът.

През юли Тайланд депортира 97 уйгури, живеещи от около година на територията на кралството, обратно в Китай. Месец по-рано в Турция бяха депортирани 173-ма уйгури. След като се появи новината за процеса на депортиране на уйгурите в Китай, срещу почетното консулство на Тайланд в Истанбул беше извършено нападение.

#Тайланд #Банкок #атентат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници