Отровата на осите е ефикасно средство за борба с рака

Отровата на осите е ефикасно средство за борба с рака
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

По думите на учени, отровата на вид оса, живееща в Бразилия, може да бъде използвана като оръжие за борба с рака.

Според лабораторни изследвания токсинът MP1, който се намира в жилото на осите Polybia paulista, убива ракови клетки, без да вреди на здравите в човешкото тяло, предаде Би Би Си. Осите са агресивни и са разпространени в югоизточна Бразилия.

Учените от Университета в Бразилия са установили, че експерименталното лечение се свързва с туморни клетки и кара от тях да изтичат жизненоважни молекули.

Според екипа на професор Жуао Ругиеро Нето MP1 взаимодейства с мастните молекули, които обикновено се намират по повърхността на раковите клетки. Те създават дупки, през които молекули, важни за съществуването на клетките изтичат навън. В същото време обаче при здравите клетки подобни мастни молекули се намират вътре в тях, което не им позволява да бъдат засегнати от лечението.

Въпреки успехите на лечението обаче, то все още е в начален стадий и са необходими още изследвания, преди да е напълно безопасно за прилагане върху хора.

“Това би могло да бъде използвано в развитието на нови комбинирани терапии, където едновременно се използват няколко лекарства, за да се повлияе на рака, като се атакуват по едно и също време различни части на раковата клетка“, казва д-р Пол Беалс от университета в Лийдс.

 

 

#клетки #рак #лечение #оси #терапия #Лийдс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници