В две български гимназии започва дуално образование

В две български гимназии започва дуално образование
Снимка: peroto88.blogspot.com
A A+ A++ A

В две професионални гимназии - Професионалната гимназия по хранително-вкусови технологии "Проф. Д-р Георги Павлов" в София и Професионална гимназия "Иван Хаджиенов" – Казанлък, започва за първи път в България дуално обучение, в което ще бъде използван швейцарският опит.

От посолството на Швейцария у нас обясниха, че специално за проекта за дуалното образование в България пристига държавният секретар на Швейцария по образование, научни изследвания и иновации Мауро Дел`Амброджо. Той ще открие заедно с министъра на образованието и науката проф. Тодор Танев учебната година в Професионална гимназия "Проф. Д-р Георги Павлов" в София.

В две паралелки - 9-ти и 10 клас – в гимназия "Проф. Д-р Георги Павлов" учениците ще се обучават по професията техник-технолог в производството на мляко и млечни продукти. В гимназията в Казанлък в две паралелки - 9-ти и 11-ти клас - ще се обучават техници за машини и системи с цифрово програмно управление.

Двете гимназии са подбрани по няколко критерия, сред които са доброто им партньорство с бизнеса, както и насочеността им в сфери и райони, в които има търсене на квалифицирана работна ръка.

Новото при дуалното образование е, че с всяка учебна година значително се увеличават часовете за работа в реална работна среда. Така в 11-ти и 12-ти клас учениците ще бъдат в два дни от седмицата в училище, а в другите три - ще работят в предприятията и фирмите, които са включени в системата на дуалното образование. Учениците ще подписват специални трудови договори с фирмите и ще получават възнаграждение за работата си, предвидено в Кодекса на труда.

#Швейцария #училище

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници