Балнеологията и оздравителният туризъм - ново предизвикателство пред инвеститорите

Балнеологията и оздравителният туризъм - ново предизвикателство пред инвеститорите
Снимка: m.grabo.bg
A A+ A++ A

Ръст в инвестициите в България отчете Българската агенция за инвестиции - БАИ по време на Международния Форум за Бизнес и Туризъм, който се състоя в хотел Радисън София.

"За първите 6 месеца на 2015 година в страната ни са инвестирани 800 млн. евро, с което отчитаме ръст в инвестициите спрямо минали години", обобщи експертът. Той подчерта, че туризмът остава водещ сектор за страната ни. "И не само това - почти всички чужди инвеститори първоначално идват като туристи в България и след това стават инвеститори в страната ни", заяви Юлиян Балчев, главен експерт в дирекция "Маркетинг и инвестиционно обслужване" към БАИ.

Темата, която предизвика голям интерес на форума, е възможността за крупни инвестиции в балнеологията и оздравителният туризъм.

Светлин Танчев, който е председател на Парламентарната Комисия по Европейски въпроси и контрол на европейските фондове, заяви, че България се нуждае от изграждането на този на нов, обединен икономически и стопански сектор, уникален за нашата страна.

"Новите икономически обстоятелства в България поставят на преден план необходимостта от нов икономически отрасъл, като съчетание на балнеология и туризма, поставен изцяло на фундаменталните основи на пазарен принцип. Този отрасъл, при използване на всичките възможности на пазарната система, ще има огромен стопански ефект в страната, защото зависи изключително от нейните собствени сили- уникалните и природни богатства, минералните извори и калонаходища", каза пред участниците във форума Танчев.

В България, от над 1600 извора, 500 са лечебни и от тях 80% са с доказани уникални лечебни качества. България притежава два пъти повече по количество минерални води в сравнение със световните минерални ресурси като цяло. Такова и е положението с калонаходищата. Тези природни дадености, в съчетание с уникален южноевропейски климат, възможностите за целогодишен туризъм (и в съчетание с богатата и красива и природа, културна история и др.) дават неповторими възможности да развие нов икономически и стопански сектор, който да има сериозен дял в Брутния Вътрешен Продукт на страната, и който поради своите уникални възможности да привлече сериозни инвестиции отвън.

#Българската агенция за инвестиции #БАИ #Светлин Танчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници