Путин призовава и други да помогнат с оръжие на Асад

Путин призовава и други да помогнат с оръжие на Асад
A A+ A++ A

Руският президент Владимир Путин призова за инвентаризация на натрупалите се проблеми и разногласия по ситуацията в Сирия. На основата на такъв анализ според него може да започне обсъждане на принципите на устойчивото политическо развитие.

Русия ще продължи да оказва военнотехническа помощ на Сирия в борбата с терористичната групировка "Ислямска държава" и призовава цялата световна общност да се присъедини към нея, заяви руският президент на заседание на Организацията за колективна сигурност в Душанбе.

"Ако Русия не поддържаше Сирия, то ситуацията в тази страна щеше да бъде още по-лоша, отколкото в Либия, и потокът от бежанци щеше да е още по-голям", добави той в столицата на Таджикистан.

"Елементарният здрав смисъл, отговорността за глобалната и регионална сигурност изискват обединението на усилията на международната общност срещу тази заплаха ("Ислямска държава" - бел. ред.). Нужно е загърбване на геополитическите амбиции, отказ от т.нар. двойни стандарти, от политиката на директно или косвено използване на отделни терористични групировки за постигане на собствените конюнктурни цели, включително за смяна на някому неугодни правителства и режими", цитира още от изказването му РИА "Новости".

"Очевидно без активното участие на сирийските власти и военни, без участието на сирийската армия... терористите от тази държава, а и от района като цяло не могат да бъдат прогонени, не може да бъде защитен сирийският народ от унищожение, поробване и варварство."

Според руския президент в "Ислямска държава" преминават идеологическа и военна подготовка бойци от европейските държави, Русия и бившите съветски републики. "И, разбира се, тревожи ни възможното им завръщане на наша територия", добави той.

"Ситуацията около Сирия е много сериозна, защото т.нар. ислямска държава контролира значителни територии от Ирак и Сирия, а терористите публично казват, че ще атакуват Мека, Медина, Ерусалим, планират разпространяване на дейността си в Европа, Русия, Централна и Югоизточна Азия и това ни безпокои."

Подкрепата за законната власт в Сирия не е свързана с масовото бягство на бежанци от страни като Либия, Ирак, Йемен, Афганистан и редица други държави, добави той, цитиран от агенцията.


#Владимир Путин #Сирия #ислямска държава

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници