Танев: Робството си е робство, ако беше съжителство нямаше да се вдига въстание

Танев: Робството си е робство, ако беше съжителство нямаше да се вдига въстание
A A+ A++ A

"Моето лично отношение е, че робство е имало", заяви пред медиите в НС образователният министър Тодор Танев в отговор на въпрос за разразилия се скандал със съдържанието в учебници по история. 

"Така е поставено и историците го знаят, още от времето на Възраждането с политическата цел да мобилизира българското население. Но аз бих добавил следното - Чипровско въстание, Руско-турска война, Баташко клане - това са факти. Има различни видове робство - индивидуалното, каквото има в Америка, оковите на отделния човек. Но има и духовно. Има политическо робство, когато нямаш държава- като поляците. Аз със себе си нямам съмнение в това, че правилният термин, който е добил национално значение, който продължава да служи за скрепване на българската нация, е, остава и ще пребъде, като робство", повтори министърът.

"Има още един термин - османско владичество. Преди две години, преди една година също така, са пуснати към историческия институт на БАН и към две катедри по история във Великотърновския и Софийския университет да ни дадат отговор за научната интерпретация дали е робство или друго. До момента нямаме никакъв отговор", каза Танев.

"Никое дете никога, доколкото знам, не е санкционирано за това под никаква форма/ ако употреби понятието „турско робство”-бел.а./. Лично аз ще накажа този, който санкционира, което и да е българско дете, което определи политическата система от този период като робство", обеща Танев.

"Този, който ме е назначил, е министър-председателят и искам да остана да си върша работата. Никъде не съм казал, че моментално си хвърлям оставката с ритуални някакви танци на самоубийство", продължи той.

#Тодор Танев #робство #Софийски университет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници