Шулц поиска корекция на гръцкия дълг

Свят | 14 май 2016, събота / 18:12| Показвания:под лиценза на creative commons

Нуждата от „корекция на дълговете“ на Гърция подчерта в интервю за Euronews председателят на Европейския парламент Мартин Шулц. Според него бъдещо намаление на заплати и пенсии в страната не е решение на проблема, а Европа трябва да признае първичния излишък в бюджета на страната за 2015 година.

Шулц посочва, че в началото на седмицата, по време на извънредното заседание на Еврогрупата, е било намерено добро решение за Гърция. Темата за опрощаването на задълженията на страната пък вече се дискутира свободно – за първи път финансовите министри от еврозоната обсъдиха казуса по време на заседанието си. Председателят на ЕП коментира още, че Германия, един от най-големите противници на идеята за орязване на гръцките дългове, се е съгласила да обсъди казуса.

На въпрос дали икономиите, налагани на Гърция, са прекомерни, Шулц коментира, че никога не е бил привърженик на подобни мерки. Председателят на ЕП обясни още, че само бюджетна дисциплина и намаляване на дълга не е достатъчна. На Гърция е необходимо увеличаване на приходната част на бюджета, както и на заетостта, които да доведат до ръст на брутния вътрешен продукт (БВП).

В последните години гръцките власти са принудени да намаляват публичните разходи, които бяха определяни от кредиторите на държавата като прекалено раздути.

 

 


Тагове: Европейски парламент, Мартин Шулц, Гърция, дълг, ЕП, БВП, публични разходи

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси