Танева: Градушките са поразили плодове и зеленчуци, ноняма да се стигне до нарушаване на търговския баланс

Танева: Градушките са поразили плодове и зеленчуци, ноняма да се стигне до нарушаване на търговския баланс
БГНЕС
A A+ A++ A

Най-голяма щета имаме преди всичко в сектор плодове и зеленчуци в някои райони, където паднаха градушки и това е част от причините да казваме, че най-тежко е в земеделието, защото зависим от природата. Това заяви земеделският министър Десислава Танева.

По никакъв начин обаче към момента няма установени щети в размер, който би предизвикал нарушен търговски баланс на която и да е от земеделските суровини, които се произвеждат у нас, добави Танева.

В момента работят всички площадки за противоградова защита, но сме наясно, че България чрез Агенцията за борба с градушките защитава само малка част от земеделските площи, коментира Танева. Ракетите, с които е осигурена противоградова защита в районите, в които има изградени площадки, са близо половината от цялото годишно потребление, а сезонът все още не е преполовен, продължи тя.

Интензитетът за противоградова защита към момента е няколко пъти по-висок, отколкото през други години, посочи министърът. От няколко месеца работим по проект, който в края на месец май ще бъде представен за структурна промяна в противоградовата защита в страната. Имаме модел за противоградова защита на всички земеделски площи у нас чрез два типа. Първият е сегашният, чрез съществуващите площадки и изграждане на още, за които има проектна готовност. Вторият, с който ще бъдат защитени останалите площи, е  чрез летателна техника - модел, който се прилага в страни със субтропичен климат. Ще имаме дебат с представители на бранша, за да постигнем консенсус, но за средствата ще зависим от финансовия министър, подчерта Танева.

Днес след обяд се очаква да пристигне втората пратка ваксини - 175 000 броя, за т.нар. нодуларен дерматит по животните. Има създадена организация за тяхното поставяне по най-бърз начин и към момента те ще бъдат достатъчни, посочи министърът. Ще чакаме и трета доставка, те ще пристигнат в края на месец юни, уточни Танева. Но се надява да няма повече нови огнища на болестта. Средствата за евтаназираните животни вече би трябвало да са изплатени на половината от стопаните на такива животни, а парите са осигурени, увери министърът.

#Танева #земеделие #градушки #търговски баланс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници