Да отпадне на ДДС за дарените храни от 2017-а, предлага омбудсманът Мая Манолова

Да отпадне на ДДС за дарените храни от 2017-а, предлага омбудсманът Мая Манолова
Мая Манолова / БГНЕС
A A+ A++ A

Да отпадне на ДДС върху храните, които се даряват. Около това предложение се обединиха омбудсманът Мая Манолова и хранителният бранш. Инициативата е част от новата кампания „Всеки ден - Великден", която цели облекчаване на законовия регламент при даряване на храни и напитки.

По думите на националния защитник близо 700 000 тона храна годишно се унищожават, вместо да се нахранят гладните. Една трета от гладуващите у нас са деца, които живеят в бедност, не се хранят редовно и на трапезата им липсват основни хранителни продукти.

Манолова обясни, че потенциалните дарители нямат мотивация, защото унищожаването излиза по-евтино именно заради ДДС на дарените храни. По тази причина омбудмсанът и хранителният бранш предлагат отпадането му.

Целта на новата кампания „Всеки ден - Великден" е да направи дарителството ежедневна дейност, обясни националният омбудсман. "Това е една кампания срещу глада, бедността, но в същото време ще стимулира съпричастността, взаимната подкрепа, доброволчеството и дарителството в българското общество", каза още Манолова.

#Мая Манолова #дарения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници