АБВ пред подписване на политическа декларация с Гергьовден - спойката са темите енергетика, лобизъм, НАТО

АБВ пред подписване на политическа декларация с Гергьовден - спойката са темите енергетика, лобизъм, НАТО
БГНЕС
A A+ A++ A

АБВ е пред подписване на политическа декларация с Движение Гергьовден, което вероятно ще стане през следващата седмица и ще има важно отражение на предстоящите избори. Това заяви Румен Петков, зам.-председател на партия АБВ, на съвместен брифинг с Движение Гергьовден.

БСП прекалено дълго проточи този процес, ние ще участваме в диалога с тях и припомням , че членовете на ръководството на БСП не са дали окончателната си позиция след вътрешното допитване наскоро за формата на бъдещата коалиция, каза Петков. Лошото е, че БСП изпусна месеци за разговори за президентската институция, защото това е катастрофа на ГЕРБ и техен политически провал да се избере президент като Росен Плевнелиев, коментира Румен Петков в отговор на въпрос за предстоящите избори. И направи забележка, че не бива да се говори за диалог между политически партньори, визирайки БСП, ако се поставят предварителни условия и ограничения за това кой не може да се кандидатира за президент.

Към днешна дата висят още две арбитражни дела срещу България, свързана със т. нар. зелени енергии, заяви и Драгомир Стефанов, лидер на Движение Гергьовден. За нито едно от двете няма официално становище на Министерството на енергетиката и информация как вървят делата. Очакванията са, ако и двете дела бъдат решени не в наша полза, върху страната да се стовари нов крупен разход от около 1 млрд. лв. , уточни Стефанов.

По темата енергетика ще трябва да кажа, че министерството на енергетиката показва политическо и административно нежелание да отговаря на наши въпроси, посочи Румен Петков. Това ни кара да считаме, че там има два фактора, които трябва да бъдат отчетени от премиера и да се направят промени. Първият е свързан с политическо нежелание или с управленска немощ, а вторият - с липсата на административен потенциал. Ако премиерът толерира нарушаването на достъпа до обществена информация, това не е добре, каза Петков.

Не става дума за 550 млн. евро по делото с АЕЦ ”Белене”, а за към 800 млн. евро, които трябва да платим по иска. 167 хил. евро на ден ще трябва да заплащаме, след като ни е връчена присъдата, т.е. от средата на този месец тръгва тази сметка, припомни той. Тук е въпрос на национален интерес СГС да приключи процедурата, за да се тръгне към ефективно за държавата решение, подчерта Петков. Това ще покаже дали правителството може да взема адекватни решения в национален интерес, на фона на последните разкрития на Уикилийкс по темата. Трябва да има публична процедура по проблема, пред очите на всички, с кураж да задържим позициите си на ядрена сила, смята Петков.А прокуратурата да види кой какви вини има при строителството и при спирането на проекта, добави той.

Пред следващата седмица те смятат да се срещнат с кръга от партии от РБ, защото недоумявали от позицията им за т.нар. споделено пътуване, която намират за лобистка законова поправка. Не са получили и смислено обяснение от правителството за странната „делегация”, водена от Стефан Гамизов в централата на „Тошиба” в Токио. И намират този акт също за лобистки.

От Гергьовден възнамеряват да дискутират с РБ т.нар. антикорупционен закон. Те не приемат поредното отлагане и на закона за публичност на лобизма, който стана практика, според тях, в работата на парламента и правителството. По техни проучвания бизнесът плаща не само официални данъци , но и политически рекет.

Защо Бойко Борисов не отиде сам във Варшава , на срещата на върха на НАТО, а изпрати войнолюбците, „тримата ястреби”, да участват в нея, запита съветникът на АБВ Георги Димитров по повод изказването на премиера след срещата, че България се обявява за демилитаризирана зона в Черно море. Някакви особени, фундаментални заключения не могат да се направят след приключване на срещата на върха на НАТО, очакванията бяха по-големи от резултата, заяви той. Според него „очевидно е, че НАТО в последно време е фокусирана върху южното и източното направление. Напоследък и по двете се забелязва едно успокоение. Варшавската среща не донесе някакви сериозни промени, по-скоро продължиха с преди започнати процеси”, смята Димитров. По-важни се оказват въпросите за последиците от Брекзит и изборите в САЩ, е неговото мнение.

#АБВ #Гергьовден #енергетика #лобизъм #НАТО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници