Хърватия в готовност отново да блокира преговорите за членство на Сърбия в ЕС

Хърватия в готовност отново да блокира преговорите за членство на Сърбия в ЕС
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Хърватия би могла отново да блокира преговорите за членство на Сърбия в ЕС, заплаши хърватският външен министър Миро Ковач, цитиран от Хина и МИА. Това ще се случи ако Белград приеме законодателни промени, с които се легитимират сръбските военни престъпления на територията на бивша Югославия и се дават основания за започване на процеси срещу хърватски ветерани от войните през 90-те.

На срещата за Западните Балкани миналата седмица в Париж, Загреб обеща да отблокира отварянето на преговорните глави 23 и 24 от процеса за присъединяване на Сърбия в ЕС.

Днес Ковач обаче отправи предупреждение след среща с хърватски военни.

„Сърбия не може да прилага този закон по пътя към ЕС и ще трябва да сътрудничи в намирането на изчезнали лица или техните тленни останки”, каза хърватският първи дипломат, който още подчерта, че всички жертви на войните имат право на обезщетение, а Белград трябва да се съобразява и с решенията на военния трибунал за бивша Югославия в Хага. По думите на Ковач, Сърбия се е ангажирала да не прилага спорния закон спрямо Хърватия и нейни граждани и за спазването на тази договорка ще се следи постоянно.


#Сърбия #Хърватия #ЕС #членство #преговори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници