Меркел: Няма да се повтори хаотичното отваряне на границите

Меркел: Няма да се повтори хаотичното отваряне на границите
Източник: www.novini.bg
A A+ A++ A

 

Германският канцлер Ангела Меркел обеща, че през тази година няма да се повтори миналогодишното „хаотично“ отваряне на германските граници за бежанци. Изказването й идва, след като вчера нейният Християндемократически съюз (ХДС) регистрира загуба на местните избори в Берлин, предаде БГНЕС.

Въпреки че по време на изказването си тя защити „политическото и етичното“ решение да пусне един милион души в страната през 2015 г., Меркел призна за допускането на грешки, които няма да повтори в бъдеще.

„Ако можех, щях да върна времето много, много години назад, за да подготвя по-добре себе си, федералното правителство и всички тези участници в политика, носещи отговорност за ситуацията, за която не бяхме готови през 2015 г.“, каза тя.

В своето изказване след неделните избори канцлерът посочи още, че допуснатите грешки включват продължителен отказ за приемането на следвоенната промяна на Германия в мултикултурно общество.

“Ние не бяхме точно световни шампиони по интеграция преди бежанската криза“, призна тя. Канцлерът също така допълни, че е осъзнала как нейният призив по време на пика на бежанци в страната - „Ние можем да го направим“, се е превърнал в провокация и вече ще се въздържа от него.

Въпреки това обаче тя не пожела да изпълни исканията на собствения си консервативен блок и да зададе горен таван за прием на мигранти.

На изборите в Берлин първо място зае коалиционният партньор на ХДС – Социалдемократическата партия (СДП) с 22% одобрение. На трето място пък се нареди дясната популистка партия „Алтернатива за Германия“, която взе 14% от вота. Партията на канцлера получи едва 18% от подкрепата на избирателите. 

#Ангела Меркел #ХДС #бежанци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници