България и Румъния с нов срок за стандарта на млякото

Брюксел | 21 ноември 2011, понеделник / 10:17| Показвания:Едва 2609 кравеферми в България отговарят на всички изисквания за хигиена и оборудване на ЕС. Снимка: „Труд“

България и Румъния ще получат от Европейския съюз още две години, за да изпълнят стандартите за млечната си продукция, пише „Виртшафтсблат“.

Преходният период за двете държави изтича в края на годината, но със съгласието на Европейската комисия ще бъде удължен до 31 декември 2013 г.

До този краен срок ще бъдат създадени нови места, за да бъдат посрещнати новите изисквания, убедени са от румънската Национална служба по безопасност на храната и здраве на животните.

Румъния в момента разполага с 782 200 ферми, произвеждащи мляко с общо 3.1 милиона крави.

Около 85% от кравите са на малкия бизнес, което означава, че трудно ще бъдат посрещнати високите стандарти за хигиена в ЕС.

В момента само 80% от румънската млечна продукция изпълнява всички изисквания.

За момента няма данни за България, но в началото на февруари от Министерството на земеделието и храните признаха, че само 2609 ферми в страната могат да посрещнат всички изисквания за хигиена и оборудване.

Износът от двете страни е обект на ограничения, докато изискванията не бъдат изпълнени.


Тагове: хигиена, Министерство на земеделието и храните, ферми, крави, храни, млечни продукти, стандарт, Европейската комисия, Европейския съюз, ЕС, Румъния, България, износ

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси