Папа Франциск се срещна с Рохинги в Бангладеш

Папа Франциск се срещна с Рохинги в Бангладеш
A A+ A++ A

Папа Франциск се срещна с група бежанци мюсюлмани рохинги в Бангладеш и ги спомена по име за първи път по време на посещението си в Азия, съобщава БиБиСи.

Папата споменава пред група от 16 бежанци в столицата Дака, че Бог днес също е с Рохинги. Той се въздържаше от използването на името в предишното си посещение в Мианмар, където не определят Рохинги като етническа група. Около 620 000 бежанци Рохинги са избягали от Мианмар от август насам.

Папата беше критикувана от правозащитни групи, че не използва името им в Мианмар, които са обвинявани в етническо прочистване от ООН. Правителството на Мианмар отхвърля термина "Рохинги", обозначавайки общността с "Бенгалис". Според тях те нелегално са мигрирали от Бангладеш, така че не трябва да бъдат включени като една от етническите групи в страната.

Коментарът на папата Франциск за бежанците в Дака е направен в импровизирана забележка, а не в речта му на срещата между вероизповеданията.

"В името на всички онези, които ви преследваха и ви нараниха, аз искам прошка", каза папата пред бежанците. "Призовавам вашите големи сърца да ни дадат опрощението, което искаме", допълва той.

Правозащитни групи призовават папата да използва термина "Рохинги", за да подкрепи общността. Той обаче е предупреден от католическите представители в Мианмар да не използват термина, притеснявайки се от отчуждаване на будисткото мнозинство.

Броят на католиците в Бангладеш е много малък. Общността от 350 000 души съставлява 0.2% от населението. В предпоследния ден от пътуването си в Азия, папата коментира пред събралото се множество: "Знам, че мнозина от вас дойдоха отдалеч, пътуваха повече от два дни. Благодаря ви за вашата щедрост. Всичко това показва любовта, която имате към Църквата."

#папа Франциск #Бангладеш #Дака #Мианмар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници