Столтенберг: НАТО иска да включи в европейската отбрана и държави извън ЕС

Свят | 14 декември 2017, четвъртък / 18:02| Показвания:"НАТО се обявява за максимално широко включване в европейски отбранителни проекти на държави, които не са част от ЕС", заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг, цитиран от ТАСС и БГНЕС. Той участва в среща на високо равнище за европейската отбрана и сътрудничество. 

„Обявяваме се за максимално широко включване в европейското отбранително сътрудничество на държави, които не влизат в ЕС. Трябва да се помни, че след Brexit над 80% от разходите за отбрана в НАТО ще се паднат на държави, които не са в ЕС”, каза Столтенберг. 

Той напомни, че Великобритания е ключова държава в НАТО с най-голям военен бюджет след този на САЩ.

„Brexit въобще няма да повлияе на отношенията на НАТО с тази страна, той само ще допринесе за консолидиране на алианса”, заключи Столтенберг. 

В продължение на десетилетия Великобритания блокираше всички отбранителни инициативи на Евросъюза, смятайки, че те ще намалят ролята на САЩ в Европа. Днес парадигмата е променена. ЕС координира всичките си отбранителни инициативи с НАТО и работи върху това, действията на двете организации да се допълват взаимно. 


Тагове: НАТО, ЕС, Йенс Столтенберг, Brexit

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси