В Русия дадоха старт на президентската кампания

В Русия дадоха старт на президентската кампания
A A+ A++ A

Днес официално бе дадено начало на кампанията за президентските избори в Русия през март 2018 г., на които се очаква настоящият лидер Владимир Путин да спечели четвърти мандат, който ще го задържи на власт до 2024 г., информира АФП.

Руският правителствен вестник "Российская газета" публикува приета от горната камара на парламента резолюция, в която се отбелязва, че изборите ще са на 18 март.

По-рано депутатите гласуваха за промяна на датата на изборите през март, така че да се отбележи четвъртата годишнина от подписването на договора за анексирането на Кримския полуостров. Договорът беше подписан два дни след провеждането на спорен референдум, разглеждан от Запада като незаконен.

Путин, който за първи път бе избран за президент през 2000 г., се очаква да победи на вота и да затвърди статута си най-дълго управлявалият лидер на Русия след диктатора Йосиф Сталин.

Експерти коментират, че може да се очаква ниска избирателна активност.

Социологическо проучване на центъра "Левада" от миналата седмица показва, че 58% от руснаците ще гласуват на президентските избори в сравнение със 75% през декември 2007 г.

През миналата седмица председателят на ЦИК на Русия Ела Памфилова заяви, че 23 души са се кандидатирали за държавен глава. Тя добави, че броят им може да нарасне.

Един от потенциалните кандидати е Ксения Собчак. Мнозина подозират, че Собчак е "коз" на Кремъл за разединение на опозицията и за засилване на интереса към изборите.

41-годишният Алексей Навални, основният опозиционер в Русия, няма право да се кандидатира, тъй като е осъждан. Според самия Навални присъдата срещу него е политически мотивирана.

Генадий Зюганов и Владимир Жириновски, дългогодишните лидери на Комунистическата партия на Русия и ултраконсервативната Либералнодемократическата партия на Русия, които са толерирани от Кремъл и имат места в долната камара на парламента, изразиха желанието си да се кандидатират. Но не се очаква да спечелят повече от 10%, според "Левада".

По време на ежегодната голяма пресконференция през миналата седмица Путин обяви, че на изборите ще участва като независим кандидат, а не като кандидат на управляващата партия "Единна Русия".

#избори #Русия #Владимир Путин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници