Каракачанов: Блокираме конференцията С.Македония-ЕС, ако няма съгласие по историческите спорове

Външна политика | 10 септември 2020, четвъртък / 20:03| Показвания:ВМРО

България ще блокира първата конференция Северна Македония-ЕС, ако двустранната историческа комисия не възобнови работа и не постигне съгласие. Това заяви в интервю за скопската телевизия ТВ 24 вицепремиерът Красимир Каракачанов, предаде БНТ.

Лидерът на ВМРО припомня, че смесената историческа комисия е спряла работа преди 10 месеца и че България ще възрази срещу насрочването на първата междуправителствена конференция, докато въпросите не бъдат изчистени.

Той е категоричен, че България се държи коректно, първа е признала Македония и би следвало да има реципрочно добро отношение от другата страна. Според него, никой в ЕС не може да притисне и принуди България да промени позицията си.

Договорът за приятелство трябва да разреши всички исторически спорове между България и Македония - това се казва в специално съобщение на македонското външно министерство, изпратено до БГНЕС. В Скопие заявяват, че европейската интеграция на целия регион е в интерес и на двете страни и тя беше постоянно подчертавана от официалните представители на двете страни.
Тагове: Красимир Каракачанов, ЕС, Северна Македония, преговори, исторически въпроси, разрешаване, блокиране

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси