Борисов: Ние най-много искаме С. Македония в ЕС, но имаме принципна позиция ВИДЕО

Политика | 18 ноември 2020, сряда / 14:23| Показвания:



„България най-много е желала нашите съседи от Република Северна Македония, както и нашите приятели от целите Западни Балкани, да се присъединят към ЕС“, коментира министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното правителствено заседание.

Премиерът напомни, че именно България решително подкрепи Република Северна Македония за членството й в НАТО.

„Били сме изключително добронамерени, загрижени и в разговорите, които сме водили с тях, много внимателно сме им обяснили докъде могат да стигнат нашите компромиси“, изтъкна премиерът и напомни, че беше създадена смесена историческа комисия, в рамките на която експертите да решат спорните въпроси с точни аргументи. Борисов каза още, че са проведени десетки разговори, включително с участието на вицепремиерите Захариева и Каракачанов, в търсене на компромиси, така че да не бъде България страната, която да каже „не“ на същинското започване на преговори сега.

Премиерът Бойко Борисов изрази съжаление, че в Скопие не са проявили ангажираност, смятайки че с натиск и лобизъм могат да накарат България да промени своята позиция.

„Нашата позиция не е позиция на инат или позиция да спрем нашите най-близки приятели“, изтъкна министър-председателят.

По думите му българската позиция е принципна и отразява очакванията на всички български граждани. „Готови сме да продължим разговорите“, добави Борисов и акцентира върху изпълнението на Договора за добросъседство.

Министър-председателят Бойко Борисов категорично възрази срещу използването на антибългарска реторика.


Тагове: Северна Македония

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси