Меркел обяви официало затягането на коланите от сряда

Свят | 13 декември 2020, неделя / 14:19| Показвания:БГНЕС

Заради високия брой на новозаразени с коронавирус, общественият живот в Германия ще бъде силно ограничен от сряда, 16 декември, обяви канцлерът Ангела Меркел.

След днешната конференция с премиерите на федералните провинции, Меркел участва в пресконференция, по време на която разясни допълнителните ограничения, които ще бъдат въведени от 16 декември до 10 януари на териториятана цяла Германия, предаде БГНЕС.

Здравната система е силно натоварена, което породи необходимостта от действия, поясни Меркел.

На 5 януари предстои ново съвещание, за да се обсъди актуалната обстановка и да се преценят по-нататъшните действия. Тя отново призова гражданите да ограничат колкото е възможно повече контактите помежду си, съобщи Дойчландфунк.

Срокът на действие на планираните мерки е до 10 януари, заяви премиерът на Бавария Маркус Зьодлер, като подчерта, че „короната и излязла извън контрол“.

Остават затворени всички магазини, с изключение на тези за хранителни стоки, седмичните пазари и директни търговци на хранителни стоки, услугите за доставка, магазините за напитки, за здравословни храни, аптеките, магазините за медицински консумативи, дрогериите, оптиките и магазините за слухови апарати, бензиностанциите, работилниците за ремонт на автомобили и велосипеди, банките и спестовните каси, пощенските станции, химическото чистене, пералните, павилионите за вестници, пазарите за животни и фуражи, пазарите за коледни елхи и магазините за продажби на едро.

Затварят се фризьорските и козметичните салони, салоните за масаж, студиата за татуировки и сходни предприятия.

За супермаркетите също ще бъдат въведени ограничения по отношение търговията със стоки, които не са хранителни и не са необходими за ежедневни нужни.

Предвидена е допълнителна финансова помощ за икономиката.

„Ние не оставихме сами предприятията“, заяви финансовият министър Олаф Шолц.

Механизмът за финансова помощ, който ще се прилага от януари, предвижда максималният размер да бъде увеличен от 200 000 на 500 000 евро. Максималният размер на безвъзмездните средства се планира за компании, които са пряко и косвено засегнати от затварянето. Помощта за преодоляване е безвъзмездна заради намалелите продажби, свързани с коронакризата. Ще бъдат възстановявани фиксираните разходи на фирмите. За компаниите, засегнати от затварянето, трябва да има авансови плащания, подобни на помощта през ноември и декември.

По оценка на Министерството на финансите, разходите за разширената помощ ще възлязат на 11,2 млрд. евро за един месец.

От 16 декември до 10 януари ще има ограничения за училищата и детските градини. Препоръчва се през този период децата да останат вкъщи, „когато това е въможно“. На родителите трябва да бъде предоставена възможност да ползват отпуск през това време.

Работодателите трябва да положат усилия да осигурят дистанционна работа на служителите си. 

 


Тагове: Ангела Меркел, Германия, мерки, затягане, магазини, затваряне

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси