На първо четене: Ще има прокурор, разследващ главния

Вътрешна политика | 18 декември 2020, петък / 13:01| Показвания:ПРБ

Специален прокурор ще разследва обвинител номер едно. Това решиха на първо четене депутатите с промените в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс. Предложенията на ГЕРБ и "Обединени патриоти" бяха приети с гласа 98 „за“, 46 - „против“ и 10 „въздържал се“, съобщи БНР.

Управляващото мнозинство в парламента предлага механизъм за независимо разследване на главния прокурор, ако извърши престъпление. Специалният прокурор ще бъде издиган от минимум шестима членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и ще е със 7-годишен мандат.

Седемгодишният мандат би гарантирал работата му с различни главни прокурори, което според вносителите ще е гарант за пресичане на потенциално влияние.

Красимир Ципов от ГЕРБ, който е сред вносителите, изложи мотивите:

"Съобразявайки се именно и със становището на Венецианската комисия, и на доклада на Европейската комисия за върховенството на закона, ние категорично смятаме, че трябва да бъде проведена такава процедура, като искам да обявя предварително, че възнамеряваме този законопроект да стане факт до края на мандата на това Народно събрание и да стартира, разбира се, процедурата за избор на такъв кандидат. Смятаме, че само по този начин може да се гарантира независимостта в разследването на главния прокурор в случай, че той извърши престъпление".

Като поредната каша на управляващите определиха от БСП приетите текстове. Депутатът Филип Попов посочи:

"Сега с тези безумни текстове всичко се превръща в пълен хаос, за да може фактически нищо да не се промени. Това явно устройва вносителите и това се прави на фона на конституционно решение, което категорично посочва, че надзорът за законност и методическото ръководство върху дейността на всички прокурори, осъществявани от главния прокурор, не включват случаите, когато прокурор извършва проверка, разследвания и други процесуални действия по сигнал срещу главния прокурор. Вместо това ни предлагат химери в стил "разследващ на разследващия", нещо като ремонт на ремонта".

Крум Зарков заяви:

„Объркана е цялата ви концепция. За да решите този въпрос качествено, е необходима цялостна и задълбочена реформа. Сегашното мнозинство може по този, както и по много други въпроси, да направи само едно полезно нещо и то е да освободи пътя за друго мнозинство“.

Десислава Атанасова от ГЕРБ упрекна левицата, че по време на дебата за разследването на главния прокурор при евентуално извършено престъпление от негова страна БСП отново са отсъствали:

„И се присъединявам към казаното, че при един следващ дебат, при един следващ парламент - дано да е за Велико народно събрание, такъв дебат трябва да бъде проведен. Не само защото някой да ни потупа по рамото или да ни похвали, а заради българските граждани. И не само протестиращи“.

Независимият депутат Красимир Янков призова ГЕРБ и патриотите да преосмислят предложенията си, които са "само заблуждение, че се прави за съдебна реформа":

"Разбираме желанието на управляващото мнозинство, включително и да размахат пръст на главния прокурор. Това вероятно е продиктувано от наближаващите избори, това вероятно е продиктувано от недоволство и на една голяма част от българските граждани, които го изразиха и чрез многохилядни протести. Но начинът, по който се предлага да бъде избиран разследващ прокурор, аз не мисля, че ще удовлетвори както желанието на тези, които повдигнаха въпроса за неприкосновеността и неконтролируемостта на главния прокурор, така и включително на европейските партньори".

Според промените, действията на специалния прокурор няма да подлежат на контрол от главния прокурор и над него няма да се упражнява надзор, а делата срещу обвинител номер едно ще се водят в Специализирания наказателен съд и във Върховния касационен съд.

Днешното редовно пленарно заседание на Народното събрание е последното преди коледната ваканция, следващото ще е на 13 януари догодина. 

 


Тагове: първо четене, Парламент, специален прокурор, главен прокурор, разследвания

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси