Русия: САЩ и НАТО да не изпращат войски в Украйна или други съседни държави

Свят | 2 април 2021, петък / 16:13| Показвания:Кремъл

Русия ще предприеме всички необходими допълнителни мерки за гарантиране на сигурността си, ако в съседните страни бъдат увеличени силите на НАТО или на територията на Украйна се появят американски войски. Това заяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от БНР.

Коментарът на Песков дойде в отговор на изявлението на американското министерство на отбраната, в което се посочва, че „в случай на ескалация на руската агресия Съединените щати няма да оставят Украйна насаме с противника и няма да допуснат реализация на агресивните намерения на Русия“.

В същото време властите в Киев призоваха НАТО да повиши бойната готовност на силите си по границите с Украйна.

Говорителят на Кремъл увери, че Русия не застрашава никого и на свой ред обвини Киев в множество провокации по линията на съприкосновение в Донбас.

Песков подчерта, че Русия не участва в конфликта в Югоизточна Украйна и че спазването на примирието в региона зависи от украинските въоръжени сили и от въоръжените сили на непризнатите от Киев Донецка и Луганска народна република.

НАТО изрази вчера безпокойство от „голямото руско военно струпване край Източна Украйна“, след като Русия предупреди, че сериозна ескалация на конфликта в Донбас може да „унищожи“ Украйна.

Шефът на Пентагона Лойд Остин разговаря вчера с украинския си колега Андрий Тарани и „осъди скорошната ескалация на агресивните и провокативни действия на Русия в Източна Украйна“, съобщи Пентагонът.
Тагове: Дмитрий Песков, Русия, съседни страни, войски, НАТО, САЩ, Украйна, Русия, мерки

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси