Рашидов иска да мести Националния исторически музей в ЦУМ

Рашидов иска да мести Националния исторически музей в ЦУМ
Рашидов заяви, че работи за това центърът на София да влезе под егидата на ЮНЕСКО. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Водят се преговори Националният исторически музей (НИМ) да бъде върнат в центъра на София, обяви министърът на културата Вежди Рашидов.

Идеята на министъра е НИМ да бъде преместен в сградата на ЦУМ и така да се изгради цялостен културен образ на българската столица.

Рашидов заяви, че работи за това центърът на София да влезе под егидата на ЮНЕСКО.

Според министъра преговорите за преместване на музея напредват, като се търси вариант за защита както на интересите на държавата, така и на частния собственик на ЦУМ – пловдивският бизнесмен Георги Гергов, съобщи БТА.

Директорът на НИМ Божидар Димитров коментира, че идеята музеят да бъде върнат в центъра на София е абсолютно реалистична.

Той добави, че ако преговорите за преместването в ЦУМ завършат сега, идеята ще бъде факт до 2 години. По думите му транспортирането на експонатите и преустройството на ЦУМ ще бъдат лесни.

Вежди Рашидов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, Божидар Димитров и столичният кмет Йорданка Фандъкова дадоха старт на проекта за изграждане на Национален музеен комплекс, по-известен като „Българският Лувър“.

Рашидов предаде символично ключ на президента на „Главболгарстрой“ Симеон Пешов, който е изпълнител на проекта за изграждането на музея.

До 10 месеца т. нар. „Български Лувър“ трябва да бъде готов и да може да посреща посетители.

„Това ще бъде дом за историята на българската държава, но ще бъде и световен музей, тъй като България има огромна колекция индийско, южноафриканско, западноевропейско и друго изкуство“, добави министърът на културата.

Лиляна Павлова добави, че средствата са предоставени от Оперативна програма „Регионално развитие“, като стойността на безвъзмездната финансова подкрепа е 27 251 872 лева.

Бъдещият Национален музеен комплекс ще има големи експозиционни площи, зали за гостуващи изложби, модерни фондохранилища и реставрационни ателиета с обща разгъната площ от 21 000 кв. м. В двора на музея ще има и голям скулптурен парк.

Йорданка Фандъкова каза, че до края на следващата година ще бъдат открити още три нови музея – Музеят за историята на София, Ларгото и подземният музей под базиликата „Св. София“.

#Националният исторически музей #НИМ #ЦУМ #Вежди Рашидов #министър на културата #Лиляна Павлова #министър на регионалното развитие и благоустройството #Божидар Димитров #Българският Лувър #Ларго #Йорданка Фандъкова #кмет на София #София #директор на НИМ #Главболгарстрой #Симеон Пешов #България #ЮНЕСКО #Георги Гергов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници