ЕС може да преосмисли финансирането за България

ЕС може да преосмисли финансирането за България
Според Ван Орден предупреждението на ЕК за възможен извънреден доклад е проява на тревога и трябва да бъде взето предвид и анализирано. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Европейският съюз може да преосмисли финансирането за България, особено в областите, свързани в правосъдието и вътрешните работи, заяви бившият докладчик за България в Европейския парламент и британски евродепутат Джефри ван Орден.

Според него не е вярно, че след отпадането на възможността за предпазни клаузи Европа вече няма средства за въздействие върху процесите у нас, предаде думите му БНР.

„България получава много сериозна финансова подкрепа от ЕС, получава много пари и конкретно за тези области, които попадат в обхвата на мониторинга, за да изпълни посочените там изисквания. Има възможности за преоценка как се харчат парите и какви суми трябва да бъдат отпускани занапред. Така че има много инструменти, които могат да се използват", обясни Ван Орден.

Според него предупреждението на Европейската комисия за възможен извънреден доклад е проява на тревога и трябва да бъде взето предвид и анализирано. Българските власти трябва да дадат на Брюксел нужната информация и уверения за противоречивото назначение в Конституционния съд, смята евродепутатът. По думите му е „разочароващо е, че такива неща продължават да се случват в една ключова сфера".

#ЕС #ЕК #ЕП #Европейски съюз #Европейска комисия #евродепутат #Европейски парламен #България #финансиране #мониторинг #доклад #съдебна система #сфери

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници