Китай задължи със закон порасналите деца да посещават родителите си

Китай задължи със закон порасналите деца да посещават родителите си
Китай задължи със закон порасналите деца да посещават „често" своите възрастни родители. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Китай задължи със закон порасналите деца да посещават „често" своите възрастни родители.

Задължението бе въведено чрез законодателни промени, приети от парламента на Китай. Ако децата го нарушават, могат да бъдат съдени от родителите си, предадоха „Асошиейтед прес" и БТА.

В поправката не се посочва какво точно се разбира под „често". Според държавни медии новата разпоредба ще позволи на възрастните родители, които се чувстват пренебрегнати от своите деца, да заведат съдебно дело срещу тях.

Мярката беше предприета, след като напоследък се появиха множество съобщения за изоставени или пренебрегвани от децата си възрастни родители.

Бързоразвиващият се Китай изпитва все по-големи трудности да се грижи за застаряващото си население.

Осъществяваните от три десетилетия пазарни реформи ускоряват разпадането на традиционното голямо семейство и за възрастните хора и другите, които не могат да живеят сами, има малко алтернативи.

За увеличаването на дела на старите хора в Китай имат принос все по-голямата продължителност на живота и политиката на семейно планиране, ограничаваща повечето семейства да имат само по едно дете.

По-рано през декември медиите в Китай съобщиха, че жена на 90 години в процъфтяващата източна провинция Цзянсу, била принудена от сина си да живее в кочина в продължение на две години.

В средствата за масово осведомяване често се появяват информации за малтретирани или пренебрегвани възрастни родители или за деца, които се опитват да се разпореждат с имуществото им без тяхно знание.

#Китай #деца #родители #застаряващо население

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници