Румънските превозвачи блокират северната ни съседка

Румънските превозвачи блокират северната ни съседка
Български превозвачи блокираха миналата седмица българо-турската граница в знак на протест срещу ограниченията, които им налата Турция Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Румънските превозвачи затварят всички пътища в Румъния за товарни автомобили за неопределено време в най-мащабната протестна акция в северната ни съседка, съобщи за агенция „Фокус“ Илиян Филипов, член на Управителния съвет на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ). Според него румънските превозвачи са публикували във всички сайтове, че тази вечер в 00.00 часа се блокира цяла Румъния за товарни автомобили.

Мотивите за стачката на румънските превозвачи са проблеми с правителството на Румъния. По неофициална информация румънските превозвачи твърдят, че има корупционни схеми и че не им се защитават интересите, добави Филипов.

„Не знам колегите от Турция откъде мислят да минават за Европа. Стачката на румънските превозвачи ще възпрепятства всички български превозвачи, които в момента пренасочват трафика си за Европа през Сърбия. За тези, които превозват товари за Сърбия и Европа, движението е нормално, но тези български превозвачи, които карат за Русия и Украйна, са поставени на колене“, заяви Филипов.

От АЕБТРИ поясняват, че част от камионите ще бъдат спрени до големите градове в страната, по околовръстните шосета и европейските пътища, а други ще се движат с 10 км/ч като протест срещу бавните реакции на транспортното министерство.

Колоните ще могат да бъдат изпреварвани единствено от леки автомобили, бърза помощ, пожарната и полицията. Организаторите на стачката заплашват протестните действия да продължат две седмици до удовлетворяване на поставените пред румънското правителство искания.

Превозвачите в Румъния започват протестни действия от 23 май, съобщиха официално Националният съюз на автомобилните превозвачи в Румъния (UNTRR) и Националната автомобилна конфедерация (CNR). Заради липсата на комуникация и чувствителност към проблемите на румънските превозвачи от страна на министерството на транспорта, което е отразено в законовите практики с отрицателно въздействие върху бизнес климата, Националният съюз на автомобилните превозвачи в Румъния и Националната автомобилна конфедерация започват протест от 23 май 2013 година – действие, което е обосновано изцяло от множеството проблеми в законовата и институционалната база, което засяга сериозно конкурентоспособността на автомобилния транспорт в Румъния, се казва в съобщението.

Автомобилните превозвачи ще протестират, като карат с ниска скорост (10 км/ч), за да покажат с каква бързина министерството на транспорта реагира на проблемите на превозвачите. Автомобилните превозвачи искат извинение от останалите участници в пътния трафик за задръстванията, които може да бъдат предизвикани поради лошата инфраструктура, се казва в съобщението.

#Румъния #превозвачи #стачка #блокада #товарни автомобили

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници