Али Ахмети в София: Има предложение за името – Горна Македония

Али Ахмети в София: Има предложение за името – Горна Македония
A A+ A++ A

Спорът за името между Македония и Гърция не е по-труден от спора между Косово и Сърбия. Това е заявил лидерът на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) Али Ахмети по време на лекция в София на тема „Сто години от Балканските войни – помиряване и интеграция“, предаде македонското електронно издание „Република“.

„Проблемът за името е много емоционален, а там, където има емоции, няма реалност. Съвсем нормално е трета страна в спора, като посредник, да бъде международната общност“, заявил Ахмети. По думите му досега е имало срещи между представителите на двете страни и съществува предложение „Горна Македония“. 

Българският външен министър Кристиан Вигенин заяви на среща с лидера на ДСИ Али Ахмети в София, че Договорът за добросъседство е един от елементите, от които зависят следващите стъпки в евроинтеграцията на Македония, предаде електронното издание Скай. Вигенин е посочил още, че независимо от договора, Скопие и София трябва да разгледат общи инициативи, които ще увеличат доверието между двете страни.

Електронното издание Либертас също съобщава за посещението на Ахмети в България. Изданието цитира изявлението на лидера на ДСИ, в което той заявява, че сега е моментът за решаване на спора за името и съществува конкретно предложение за това – Горна Македония. Агенция Макфакс и електронните издания Бриф и Максим също пишат по темата.

Телевизия „24 вести“ цитира изявление на външния министър Кристиан Вигенин, който заявява, че е необходимо първо да се подпише договор за добросъседство, а след това България ще подкрепи Македония за членство в ЕС. Вигенин е посочил още, че е необходимо да се проведат съвместни инициативи, които да увеличат доверието между двете страни. 

„Сега е времето за решаване на спора за името, заяви Али Ахмети“, е заглавието на електронните издания А1он и Прес 24.

(По агенция „Фокус“)

#Али Ахмети #Македония #София #име

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници