Турция осъди остро приемането на закона за геноцида във Франция

Турция осъди остро приемането на закона за геноцида във Франция
Президентът на Турция Абдулах Гюл (вдясно) и турският посланик във Франция Тахсин Бурджуоглу (вляво) водеха продължителни консултации как да процедират, ако Париж приеме Закона за арменския геноцид. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Турция остро осъди одобряването на законопроекта за криминализиране на отричането на арменския геноцид във френския Сенат и заплаши с предприемането на ответни мерки.

„Ние остро осъждаме това решение, което е пример за безотговорност“, се посочва в изявление на турското външно министерство, цитирано от АП.

В изявлението се посочва още, че турското правителство незабавно ще предприеме ответни мерки.

Френските сенатори късно в понеделник одобриха закона, с който се криминализира отричането на арменския геноцид, независимо от заплахите на турските власти, че ще накажат Франция с „перманентни“ санкции.

По-рано, когато законопроектът бе приет в Долната камара на френския парламент, Анкара замрази политическите и военните си отношения с Париж и обеща да предприеме нови мерки, ако законопроектът бъде одобрен от Сената на Франция.

Анкара признава, че по време на събитията от 1915–1916 година са загинали половин милион арменци, но твърди, че смъртта им е резултат от глад и бойни действия, а не на геноцид.

#Турция #Франция #Анкара #геноцид #Париж #Сенат #арменци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници