Стимулират производители с въвеждане на „свежи“ продукти в хипермаркетите

Стимулират производители с въвеждане на „свежи“ продукти в хипермаркетите
Търси се вариант от следващата година доставките на свежи плодове и зеленчуци в големите търговски вериги да се правят от райони, отдалечени на не повече на 100-150 км. Снимка: nakratko.bg
A A+ A++ A

Търси се вариант от следващата година доставките на свежи плодове и зеленчуци в големите търговски вериги да се правят от райони, отдалечени на не повече на 100-150 км от магазина, каза министърът на земеделието и храните Димитър Греков, предаде http://darikfinance.bg/. По този начин правителството се надява да подпомогне родното производство на плодове и зеленчуци.

От земеделското ведомство съобщиха, че се подготвя и специална наредба, която да даде точна дефиниция на „свежи“ плодове и зеленчуци. Те би трябвало да са произведени в район, който не е отдалечен повече от 150 км от точката на продаване.

Освен това трябва да са на щанда не по-късно от 5-6 часа след като са били откъснати. Според председателя на Асоциацията на земеделските производители Христо Цветанов идеята е „поредна щуротия“. По думите му след октомври няма никакви количества свежи плодове и зеленчуци, а най-важното е да се възроди родното производство чрез субсидии и намаляване на административната тежест. Плановете на министъра са да можем да избираме между три групи продукти в магазина - био, „свежи“ и традиционни плодове и зеленчуци.

Подобни правила действат във Франция. Да се вкара повече родна продукция в големите вериги е начин за справяне с ниските изкупни цени, твърдят от министерството. От Сдружението за модерна търговия, в което членуват всички големи хипермаркети у нас, заявиха, че не са обсъждали такава мярка, нито са виждали подобно предложение.

Според тях, ако нещо подобно бъде наложено, ще стане като със стандартите за качество. Свежите продукти биха имали по-добро качество, но и биха били по-скъпи, казаха от асоциацията, като не се ангажираха да прогнозират и дали ще има достатъчно търсене на такива „свежи“ продукти.

#Димитър Греков #хипермаркети #производители #зеленчуци #планове #Франция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници