Депутатите – лоялни към партията, а не към избирателите

Депутатите – лоялни към партията, а не към избирателите
Депутатите не са изпълнили голяма част от обещанията си за 2013 г. Снимка: bg.wikipedia.org
A A+ A++ A

Депутатите не са изпълнили голяма част от обещанията си за 2013 г., като изработването на нов Изборен кодекс до края на годината. По-големият проблем обаче е, че са пренебрегнали друг основен ангажимент – да станат по-достъпни за избирателите.

Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда обясни пред bTV, че едва шестима от всичките 240 депутати са посочили в своя сайт колко и какви срещи са имали с избиратели през последната половин година.

По думите на Цонева в закона била включена разпоредба, за която настоявали граждански организации - разходите за приемни и сътрудници на народните представители да бъдат публикувани на страницата на депутата. Нито един обаче не е направил това.

Според Цонева, мнозинството от политиците в парламента не са съгласни и с преференциалното гласуване, тоест всеки избирател да посочва сам своя кандидат и той да се издига нагоре в листите. „При една такава практика народните представители стават по-ангажирани. Сега лоялността е към върхушката на партията, към апарата, а не към избирателя”, допълни Цонева.

#Цонева #депутат #партия #избирател #листа #листи #Парламент #среда

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници