Не достигат подписи за референдума за изборните правила?

Не достигат подписи за референдума за изборните правила?
36 674 от нужните 500 хил. подписа не достигат в подписката за референдум за изборните правила, съобщава в. "Труд". Снимка: bnr.bg
A A+ A++ A

36 674 от нужните 500 хил. подписа не достигат в подписката за референдум за изборните правила, за да бъде парламентът задължен по закон да насрочи дата за допитване, пише в. „Труд“.

Това става ясно от протокол от ГРАО, за проверката на подписката, внесена от инициативния комитет начело с проф. Георги Близнашки. Инициативата бе в подкрепа на настояването и на президента Росен Плевнелиев гражданите да се произнесат, дали да има мажоритарен вот, дали гласуването да е задължително и дали то да става и по електронен път.

Внесени бяха 571 612 подписа на граждани. Според проверката на ГРАО обаче 108 286 от тях са невалидни. Най-много са невалидните ЕГН във формулярите – 63 296. Над 17 хил. са записаните по няколко пъти имена, а около 22 000 – сгрешените адреси.

Ако редовните подписи обаче са над 500 хил. допитването е задължително, като парламентът по закон може само да редактира въпросите.

#референдум #правила #подписи #адреси #ЕГН #ГРАО #въпроси #Парламент #Георги Близнашки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници