Откриват паметник на Тодор Колев на 11 юли

Откриват паметник на Тодор Колев на 11 юли
Бронзов паметник на Тодор Колев ще краси градската градина на Шумен. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бронзов монумент на обичания български актьор Тодор Колев (1939 – 2013) с цигулка в ръце и бомбе ще бъде открит на 11 юли в Градската градина в Шумен. Композицията е изградена изцяло от бронз и се състои от две части. Основният монумент представя Тодор Колев в най-разпознаваемата му роля – тази на музикант с цигулка в ръце и бомбе.

Скулптурата пресъздава едновременно различните таланти и превъплъщения на Тодор Колев като музикант, театрал, композитор и шоумен. Паметникът е с височина 205 см и тежи около 650 кг. Втората част от композицията е филмова лента от бронз, която се намира зад статуята на актьора.

Скулптор и създател на идейния проект е доц. Младен Младенов от Великотърновския университет. Средствата за изграждането на паметника са събрани в рамките на дарителска кампания през 2013 г., организирана от Инициативен комитет „Народ“.

До края на годината бяха осигурени първите 10 хил. лв. от дарения на почитатели на Тодор Колев. В началото на 2014 г. шуменска фирма предостави останалите 60 хил. лв., необходими за изграждането на паметника, съобщиха от Инициативен комитет „Народ“.

#Шумен #Тодор Колев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници