Новите наказания за убийците на пътя до месец

Новите наказания за убийците на пътя до месец
Практически няма промяна във вида на наказанието – единственото, което ние предлагаме, е налагането на един минимум наказание „лишаване от свобода“, уточни юристът. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Депутатите имат готовност промените в Наказателния кодекс, които включват по-строги наказания за убийците на пътя, да станат факт до месец, съобщи заместник-председателят на Народното събрание Анастас Анастасов.

В интервю за Дарик радио Анастасов коментира предстоящите промени в Наказателния кодекс (НК), които ще въведат задължителен затвор за смърт, причинена на пешеходна пътека или при преминаване на автомобил на червен светофар.

Председателят на вътрешната парламентарна комисия смята, че депутатите имат готовност промените в НК да станат факт до месец, какъвто ангажимент пое и министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов пред близки на загинали на пътя.

Отпадат споразуменията – в два от текстовете се слага наказание минимум „лишаване от свобода“, което ще попречи да се налага пробация за някои тежки пътни произшествия, обясни по повод готвените поправки в НК Анастасов.

Той допълни, че като допълнителни квалифицирани състави ще бъдат вкарани случаи като липса на шофьорска книжка, превишена скорост, както и нарушения, извършени в зони като тротоарите, където автомобилите нямат право да бъдат.

Практически няма промяна във вида на наказанието – единственото, което ние предлагаме, е налагането на един минимум наказание „лишаване от свобода“, уточни юристът.

Сегашните текстове предвиждат в два от случаите – до 5 г. затвор и до 8 г. затвор. В първия случай идеята е наказанието да стане от 1 до 5 г., т.е. има най-малко наказание „лишаване от свобода“, в другия случай става от 2 до 8 г. затвор, уточни депутатът.

„По отношение на прилагането на наказанията – споразумението е една от формите, които наистина помагат в наказателния процес и в много от случаите може да е полезно, но не и в тези случаи, когато има употреба на алкохол или наркотици, когато шофьорът няма книжка или е избягал от произшествието“, обясни Анастасов.

Той подчерта, че всеки, който се качва в колата си, е потенциален извършител на подобно деяние, но е и потенциална жертва.

„Но това, което спомена и една от майките на загинало дете – не може по пощата да получиш уведомление, макар че сега редът е такъв за това, че делото е прекратено, без да си разбрал дори, че има споразумение“, отбеляза още шефът на вътрешната парламентарна комисия.

България е на първо място в Европа по брой загинали на пешеходни пътеки, коментира в понеделник председателят на Управителния съвет на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров.

В края на миналата седмица от МВР съобщиха, че започва проверка на състоянието на пешеходните пътеки в страната.

Целта е те да бъдат приведени в съответствие с изискванията, утвърдени със заповед на министрите на вътрешните работи и на регионалното развитие и благоустройството Цветан Цветанов и Лиляна Павлова.

#Владимир Тодоров #Българската асоциация на пострадалите при катастрофи #регионален министър #Лиляна Павлова #вътрешен министър #Цветан Цветанов #пешеходни пътеки #Народното събрание #Наказателния кодекс #НК #убийци на пътя #Анастас Анастасов #затвор #лишаване от свобода

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници