Хърватия избира президент

Хърватия избира президент
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Гражданите на Хърватия гласуват днес, за да изберат президент на страната. Във втория тур на президентските избори за поста ще спорят сегашният държавен глава социалдемократът Иво Йосипович и консерваторката Колинда Грабар-Китарович.

Преди две седмици 57-годишният юрист и композитор на класическа музика Йосипович получи 38,46% от гласовете, а съперничката му, която оглавяваше дипломацията на страната в периода 2003-2008 г., го "настъпваше по петите" с 37,22%.

Хърватската конституция дава на президента ограничени правомощия. Той е върховен главнокомандващ на въоръжените сили и управлява външната политика заедно с правителството. По времена предизборната кампания двамата кандидати обещаваха да работят за съживяване на икономиката, макар ограничените президентски правомощия да не им позволяват това.

Хърватия е в състояние на почти постоянна рецесия от 2008 г. Публичният дълг е близо 80% от БВП, който дълг през 2014 г. ще продължи да спада с около 0,5%. Безработицата е близо 20%, като сред младите хора тя е 50%.

Консерваторите от Хърватската демократична общност (ХДО) се надяват да се възползват от тази ситуация и да вземат аванс на политическата сцена с оглед парламентарните избори в края на 2015 г. Нито един сондаж не е извършен преди балотажа и резултатът от втория тур се очертава несигурен, посочват наблюдателите.

"Избирателите от ХДО са по-добре организирани. В това отношение социалдемократите също имат своя потенциал, но въпросът е дали ще успеят да мобилизират симпатизантите си", заяви политическият наблюдател Зарко Пуховски, добавяйки, че Йосипович има по-големи шансове за победа.

"Вече е време да имаме жена президент, която е решителен човек и има добри международни връзки", заяви 40-годишната Петра от Загреб, изразявайки надежда консерваторите да победят в неделя. 40-годишната учителка Соня Хорват обаче ще гласува за Йосипович. "Той не направи кой знае какво, но аз не искам изборите в неделя да бъдат спечелени от ХДО, защото така те ще победят и в парламентарните", добавя тя.

#Хърватия #избори #президент #балотаж

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници