Меркел отсече: Без Путин на Г-7

Меркел отсече: Без Путин на Г-7
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Няма шанс руският президент Владимир Путин да бъде поканен на следващата среща на лидерите на Г-7, увери германския канцлер Ангела Меркел, която ще домакинства следващата среща на върха.

„Г-7 и бившето Г-8 винаги са се разглеждали като общност на ценностите", поясни тя в интервю за вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung. „Анексирането на Крим, което е крещящо нарушение на принципите на международното право и събитията в Източна Украйна са сериозно нарушение на тези ценности", добави Меркел.

По тази причина ограничителните мерки на Европейския съюз срещу Русия няма да бъдат отменени през пролетта. 

Санкциите на ЕС са валидни за една година. През пролетта ние ще разглеждаме въпроса какво ще се случи с рестриктивните мерки, които решихме да наложим след присъединяването на Крим. Според сегашното положение, те ще останат в сила", поясни лидерът на Германия.

Припомняме, че преди дни Европейският парламент се обърна към Европейския съвет с призив за приемане на санкции срещу Русия в енергийния и финансов сектор в случай на липса на прогрес в опитите за разрешаване на украинската криза.

От своя страна, еврокомисарят по външните въпроси Федерика Могерини в четвъртък призова за възстановяване сътрудничеството на ЕС с Русия. В документ от четири страници, разпространен от Могерини до външните министри на 28-те страни членки на ЕС, тя прдложи Евросъюзът да възстанови сътрудничеството си с Москва по глобалната дипломация, търговията и други въпроси.

#Русия #Москва #ЕС #Германия #Европейски съвет #Федерика Могерини

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници