Над 6 млн. лв. са изплатените компенсации за син език

Земеделие | 29 януари 2015, четвъртък / 20:54| Показвания:Общо 6 066 802 лв. са изплатени на собствениците на умрели или принудително убити животни, поради заболяването син език, обяви Илиан Бойковски – началник отдел „Заразни болести“ при дирекция „Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуражите“ към Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

„Съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност, за да получи обезщетение, собственикът е необходимо да представи потвърдителна бележка от екарисаж или протокол за загробване на животните”, обясни той.

По думите му през изминалата година от болестта у нас са умрели 36 252 овце, 556 кози, 472 говеда, 272 муфлони, 5 сърни, 7 бизони и 2 елена лопатари. Най-засегнати са били областите Кърджали и Хасково.

Бойковски съобщи също, че все още

не е започнала ваксинацията на животните срещу син език

В момента тече процедура по Закона за обществените поръчки, която е започнала през януари и се очаква да приключи през февруари.

„Целта на ваксинацията е да предпази от заболяване от „син език” възприемчивите животни през 2015 г. и да предпази останалите държави-членки и трети страни от възникване на заболяването.

По думите му след ваксинацията може да има само единични случаи на повтаряне на заболяването.

Бойковски обясни, че всички стопани сключват договори за обслужване с избран от тях ветеринарен лекар.


Тагове: компенсации, син език, Българската агенция по безопасност на храните, БАБХ, заразни болести, болест

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси